Långfärdsskridskor

Vad kan vara mer behagligt än att ge sig ut i vintersolen och svepa fram på isen med endast naturen som åskådare? Detta är något som utövare av långfärdsskridskoåkning gärna lägger på minnet. Det som skiljer sporten åt från vanlig skridskoåkning är helt enkelt var det sker. Vanliga skridskor åker man på en mindre yta medan långfärdsskridskoåkning sker på en bana på sjön; det sker alltså även på naturlig is. Sträckan brukar ligga på mellan 20-80 km. Detta kanske verkar lite i det längsta laget men om man ser till hastigheten man får upp på skridskor, är detta helt normalt. Dessutom kör man i intervaller och tar pauser emellanåt.

Utrustning

När man åker långfärdsskridskor, är utrustningen en viktig aspekt. Det kan vara rent livsfarligt att ge sig ut på okänd is utan isdubbar, pik eller stav. Ett annat måste är räddningslinan om någon av dina kamrater skulle ramla i. Detta leder oss till nästa råd. Åk aldrig någonsin ensam på isen. Det kan stå dig dyrt och om olyckan är framme finns det ingen som kan larma. En annan liten manick som är livsviktig är visselpipan. Den guidar eventuella livräddare som har åkt ut för att hjälpa dig/er men den kan också ha lätta funktioner som att meddela kompisen var man är i ett visst ögonblick.

Till annan utrustning hör skenskydd, slipställ för skridskor och en slipsten samt naturligtvis skridskorna. All denna utrustning är inte gratis men den kräver definitivt ingen rikemanslön. Ett slipställ kan kosta mellan 500-1200 kr. Tänk även på att klä dig varmt med lager på lager så att du lätt kan dra av och på plaggen. Vind- och vattentäta ytterplagg som andas och inte är alltför tunga, är bra. Underställ som transporterar svett och fukt samt underkläder som formar sig efter din kropp. Att bege sig ut i jeans är således en sämre idé. Sist men inte minst är mobiltelefonen din bästa vän. I den kan du använda GPS, ringa eller ladda ned appar som är anpassade för denna typ av sport.

Isbedömning

Bland det svåraste man har som uppgift när man färdas på långfärdsskridskor, är korrekt bedömning av isarna. Isar kan vara rent förrädiska och orsakar ofta olyckor. Dock är dödsolyckor på grund av långfärdsskridskoåkning relativt ovanliga och står bara för 10% av alla fall ute på isen. Skoteråkning eller fiske på isen har betydligt större olycksfallsrisk. Om det dock förekommer är det nästan alltid samma sak, det är ensamåkare som har givit sig ut på egen hand och trotsar väder och råd. Ge dig bara ut om du är säker och chansa aldrig. Man kanske vill visa sig på styva linan eller utmana ödet, men detta är inte ett klokt resonemang. Det bästa sättet att veta om isen håller, är att dagligen hålla sig uppdaterad om väder och vind samt gå in på olika webbsidor som fokuserar på landets isar. Isplanket eller Skridskonätet är exempel på sådana.

Använd också din isstav som du kan slå med på isen för att se hur den håller. Om du håller dig till reglerna eller rättare sagt ditt eget sunda förnuft, har du inte lika mycket att riskera och då kan du njuta fullt ut av din färd på långfärdsskridskor.