Slalom

När det kommer till skidåkning så finns det två stora grenar, den ena är längdskidåkning och den andra är utförsåkning. Skillnaden är, som man hör på namnet, att längdskidor åker man på längden medan utför så åker man nedför en backe.

En av de vanligaste och mest populära utförsåkningssporterna är slalom. Det är för att det är grunden för att ta sig nedför en backe på skidor och för de andra sorternas utförsåkning som finns, såsom storslalom, störtlopp, super G och en massa annat.

Slalom som motion

Det är väldigt många som är intresserade av skidåkning och utförsåkning, och börjar åka slalom. Under hela vinterhalvåret så åker väldigt många svenskar på skidsemester, antingen inom Sverige eller till andra delar av Europa och världen. Detta bevisar hur pass populärt det är med skidåkning.

Att hålla på med slalom är riktigt bra motion och gör att man håller sig smidigt, mjuk och rörlig i kroppen. Man förbränner många kalorier när man ägnar sig åt slalom, så ur motionssynvinkel är det en riktigt bra sport att ägna sig åt.

Utrustningen kan vara rätt dyr och det är en hel del utrustning man behöver. Man behöver både skydd och ordentliga kläder, det är trots allt en vintersport det handlar om. Beroende på var man bor i Sverige, så kan man också behöva lägga rätt så mycket pengar på att ta sig till de platser där det finns snö och fina backar. Tyvärr är snö idag en bristvara i Sverige, så man kanske måste ta sig norrut eller så pass långt söderut att man hamnar i alperna, och detta kan bli dyrt. Kanske kan man heller inte alltid stanna så länge som det var tänkt, inte minst på grund av ekonomi och jobb.

Slalom som elitidrott

Man kan inte prata om slalom eller vinteridrott utan att prata om eliten och hur pass duktiga många svenskar är och hur pass bra det går i de stora tävlingarna, i världskuppen och under VM. Sverige har varit en stor nation inom slalom och utförsåkning i stort under flera årtionden och detta har gjort att sporten har blivit populär. Först var det Ingemar Stenmark och senare var det Anja Pärsson. Nu är det en ny generation svenska skidåkare som det går riktigt bra för och som visar framfötterna, så det finns stora chanser och möjligheter för att det ska fortsätta gå bra för Sverige inom slalom.

En TV-vänlig sport

Som tur är, för många, så är slalom en väldigt TV-vänlig sport. Reglerna kan vara lite svåra att förstå, men när man väl har förstått dem så är det lätt att hänga med i vad som händer och det är lätt att ta in vem som leder och vem man tror vinner i slutändan.

Det finns väldigt många som inte kan ägna sig åt slalom eller vintersport av olika anledningar men tack vare TV och de många sändningarna så kan även de få njuta av slalom. De flesta kan bänka sig framför TV:n och njuta av elitens många härliga slalomåk!