Extrema vintersporter

De extrema sporterna tar allt mer plats och förekommer både bland gamla som unga, kvinnor som män. Extremsporter för vintersäsongen är ibland ännu mer omfattande eftersom de sker i sträng kyla, på hal is eller uppe i bergen. Sommarsporter som har ansetts extrema övergår inte sällan till en vintervariant. Då har man skäl till att uppleva sina adrenalinkickar även under vinterhalvåret. I länder som Sverige och Norge, har extrema vintersporter klättrat allt mer uppåt på listan då vintrarna normalt är mer utbredda här.

Isklättring

Bergsklättring i all sin prakt men vem kan motstå isklättring eller glaciärklättring om man är en äventyrslysten adrenalinjägare? Glaciärklättring sker på samma sätt som klättring i bergen men med utrustning som är tålig att klara av is och kyla. Till isklättring kommer också andra farliga moment som laviner eller sprickor i glaciärerna samt snöstormar. Man måste vara extremt tränad för att behärska dessa moment samt ha med sig erfarna guider som leder en rätt.

Isklättring förekommer ibland i multisporttävlingar som en del av tävlingen. I Sverige och Norge blir isklättring alltmer intressant, men på grund av de milda vintrarna på senare år, har bergen varit hala och snöfattiga. Annat är det i Himalayas bergskedjor eller nere i Alperna.

Slopestyle

Tävlingsgrenen slopestyle kan tillämpas både för snowboard- och skidåkning och inkluderar en kuperad bana där hopp och konster är de viktigaste momenten. Det kan påminna mycket om parcours där man använder sig av naturliga hinder i stadsmiljö. I slopestyle har man byggt en slags bana eller park med hinder som åkaren ska klara av så snyggt som möjligt. Grenen var för första gången med i OS i Sotji 2014, där två svenskar tog sig till andra respektive fjärde plats.

Big air

Precis som namnet säger, är det luften som står i fokus. Grenen tillämpas inom bl. a. snowboardåkningen och den tävlande gör långa hopp vartefter denne gör konster i luften. Big air ingår även som skidåkningsgren och då tar åkaren tag i skidorna under hoppen. Skruvar, volter och andra tricks hör hit och när man är åskådare ser det ut som riktiga stunttrick. Andra konster är baklängeshopp, eller åkning baklänges, samt double cork som är en dubbel skruv. Domarna bedömer åkarna utifrån svårighetsgrader, stil, höjd och sättet de landar på. Detta kan verkligen räknas som en extrem vintersport och skadorna kan tyvärr bli livshotande om man inte har full kontroll.

Winter X Games

Namnet Winter X Games är en amerikansk tävling som innefattar extrema vintersporter som snowboard, freestyle, snöskoter och big air m. fl. Det är kort och gott extrema sporter som inkluderar många hopp och konster på snö eller is. Från början fanns X Games för sommarspel men precis som i OS, har man nu satsat på en kallare variant också. ESPN som är producent för sommartävlingarna och sändningarna på TV, ligger även bakom vinterspelen som går av stapeln i Aspen, Colorado varje år. Detta är rena, rama festligheterna med liveband och skränande publik samt alla tävlande som får folks munnar att gapa av förvåning. Winter X Games hade en tid en motsvarande europeisk variant som sändes av Canal + i samarbete med ESPN. Men detta drog man in på, eftersom det gick över budgetgränsen.