Orientering

En lite mindre sport som ändå är väldigt populär i Sverige är orientering. Detta är en sport som folk gärna ägnar sig åt under hösten, men kanske inte så mycket under vintern, men det beror också helt på väderleken.

Vad är orientering?

Orientering är en sport som går ut på att man ska hitta en bestämd väg genom att hitta specifika kontroller. Det är en sport som man kan ägna sig åt överallt men vanligast är i skogen. Någon går en “bana” och sätter ut kontroller. Dessa kontroller märks ut på en karta, som sedan ges med kompass och ett klippkort eller nuförtiden, även digitalt avläst. De som tävlar ska då gå eller springa banan och samla kontrollerna. Den som har rätt kontroller och gör det fortast vinner.

Det är oerhört viktigt att kunna läsa en karta och känna till alla små tricks och knep på en karta som kan göra att man hittar en bättre och snabbar väg än sina motståndare.

Orientering i skolan

De flesta svenskar har någon gång i sitt liv ägnat sig åt orientering då det är ett populärt ämne inom skolidrotten och är även ett obligatoriskt moment. Banorna som man springer i skolan är givetvis mycket lättare än tävlingsbanorna men det ger ändå eleverna chansen att lära sig att läsa en karta i skogen och att hitta kontrollerna. Olika områden och skolor har olika banor och olika möjligheter att sätta banor så vilken relation man har till orientering beror på hur det lärdes ut i skolan.

Inte en stor TV-sport

Eftersom orientering är en relativt liten sport i Sverige har det ännu inte blivit en stor TV-sport. I regel hör man om det går bra för svenska deltagare under sportsändningen på TV samt under svenska SM-veckan då SM i orientering går av stapeln på sommaren.

Orientering är också en svår sport att ha i TV eftersom olika personer startar vid olika tidpunkter och springer olika banor i skogen. Detta gör det svårt för TV-team att följa med olika löpare samt att det kan göra sporten något långtråkig för tittare då det är svårt att säga hur det går och vem som vinner förrän i slutet, då det inte bara är tiden som räknas utan att man tar samtliga kontroller och att man tar dem i rätt ordning.

Orientering som motion

Det finns många som ger sig ut i skogen för motion och det finns en hel del som håller på med hobbyorientering. Mindre klubbar sätter ut banor så att utövare kan ge sig ut i skogen och få lite motion. Många tycker orientering är ett bra sätt att koppla av och samtidigt få motion. Om man är intresserad av att ägna sig åt orientering kan man säkert hitta en mindre klubb i sin närhet men det beror också givetvis på var man bor. Fler klubbar börjar dyka upp runt om i Sverige, vilket visar att sporten är växande och att fler upptäcker nöjet med att ge sig ut i skogen och hålla på med orientering.