Skidåkning

Under vintern så är det många som tycker om att vara ute och vara aktiva. En av de mest populära sporterna är skidåkning, både utför och längdåkning. Detta ser man varje år på antalet personer som ger sig ut i skogen och i backarna och på hur många som åker utomlands för att åka skidor.

Längdskidåkning är något som svenska folket älskar. Många ger sig ut på en tur under vintern och många väljer att åka upp i norr för att kunna åka skidor. Hur många det är som tycker om den här typen av sport ser man när man tittar på de stora skidtävlingarna. Världskuppen i längdskidåkning drar stora mängder publik och tittare. Även antalet svenska utövare växer och detta är något man ser även hos unga och fler och fler skidgymnasium öppnas, då framförallt i norra delen av Sverige.

Vasaloppet

En av de största skidtävlingarna för både elitåkare och motionärer är Vasaloppet. Tävlingen går av stapeln den första söndagen i mars varje år. Sträckan man ska åka är cirka 90 kilometer och man åker från Sälen till Mora. Tävlingen har gamla anor och det var Gustav Vasa som första gången åkte sträckan, fast han åkte från Mora till Sälen. Anledningen till att han åkte denna sträcka var att han tvingades fly från Kristian II:s soldater som jagade honom. Detta var år 1520. Det tog dock lång tid innan Vasaloppet blev en tävling då det första tävlings-åket gjordes 1922.

Under ett par årtionden så tappades intresset lite för tävlingen men under de senaste åren har tävlingen på nytt växt och fler och fler svenskar anmäler sig. Detta resulterar i att det är svårt att få tag på boende men även möjligheten att åka minskar. Varför tävlingen idag är så stor kan ha flera olika orsaker men Sverige är ett aktivt land där hälsa och välmående är stort och motion har växt enormt; detta har resulterat i att fler och fler är aktiva och Vasaloppet blir således något som man vill göra för att bevisa något för sig själv.

Världskuppen i längdskidåkning

Även om man själv inte alltid är aktiv inom vintersport eller har andra anledningar att själv inte kunna eller vilja ge sig ut i skidspåret så kan man njuta av längdskidor hemifrån. Världskuppen i längdskidåkning är en oerhört populär underhållning och drar väldigt många tittar, varje vecka, och flera dagar per vecka varje vinter. Detta är kanske inte så konstigt med tanke på hur pass duktiga våra svenska elitutövare är och hur pass bra det går för dem. Det är mycket tack vare detta som fler och fler av våra ungdomar väljer att satsa på skidåkning och söker sig till skidgymnasierna. Detta ger resultat och varje säsong är det nya unga talanger som gör bra ifrån sig. Att de svenska längdskidåkarna också gör bra ifrån sig på OS hjälper givetvis också till.

Oavsett om man är en aktiv skidåkare, en skidentusiast eller en person som endast tycker om att sitta hemma och titta på skidåkning så kan man säga att längdskidåkning har en speciell plats i svenskarnas hjärtan och sporten växer sig större och större för varje år. Det är en perfekt sport för alla, oavsett kön och ålder.