Gå på tur

Vem har inte hört begreppet “gå på tur” som norrmännen ofta säger? Men vad innebär det egentligen? Åtta av tio norrmän har detta som sin favoritsysselsättning. Att vandra i fjällen och uppleva naturen i sitt eget land. Att gå på tur innebär helt enkelt att vandra runt på vandringsleder i fjällkedjorna och varva sport och motion med avkoppling. Fjällen i Norge ligger nära till hands för varje norrman och detta utnyttjar man väl. Dessutom har man dalar, älvar, sjöar och en fantastisk utsikt. Men varför kallar svenskarna det för egentligen?

Jo, att vandra är förmodligen det enklaste uttrycket men numera börjar man säga “gå på tur” även här. Alla svenskar har inte tillgång till fjällen på samma sätt som norrmännen även om vi också är ett naturälskande folk. Naturen påminner mycket om Norges även om de norska bergen står i en klass för sig. I Norge har man också all rätt att gå vart man vill på landsbygden, något som fungerar lite som vår allemansrätt. Tänk på att det måste vara minst 150 m till närmaste stuga.

Olika sätt att vandra

Det finns flera sätt att ge sig ut i naturen på. Att vandra är bara samlingsnamnet, eller gå på tur som det heter på norska. Är man ovan, kan man med fördel ta hjälp av en guide där allt sker på organiserad väg. Eftersom de norska fjällen är ännu större än de svenska, bör man vara lite påläst först och ha tagit del av norska turistföreningens nätverk, som består av alla vandringsleder och övernattningsplatser. Dessa stugor är en lisa för själen och fungerar på ett sätt som många turister förvånas över. Stugorna står öppna för alla, de är gratis och ingen finns på plats för att emot dig. Det är självklart i Norge att respektera detta och att lämna stugan i samma skick som när du kom dit.

Du behöver naturligtvis inte övernatta, utan kan ta kortare vandringspass. Dock blir det inte riktigt samma känsla som när man i stort tillämpar norrmännens metoder att verkligen koppla av en längre tid. Tänk också på att de populäraste platserna tenderar att ockuperas så det gäller att i dessa fall leta upp de mer avlägsna platserna. Vill du sedan vandra till fots eller med skidor? I det senare fallet behöver du specialtillverkade turskidor som är skapt för kuperad snöterräng.

Använd turskidor

När man går på tur, kan man gå till fots eller använda turskidor. Skidorna ska vara ca 60 mm breda samt vara smalare på mitten. Denna form gör det hela enklare att styra när man är fullpackad med ryggsäck och proviant. Skidans sida bör vara utrustad med stålkanter som lämpar sig även i hård snö. De ska också ha en slutspann eller en dubbelspann, vilket gör att det blir jämn vikt när man står på dem. Det finns även här flera modeller att välja mellan, beroende på om man ska färdas på fjälltoppar, i skog, på lössnö eller annan terräng. Hårda skidor gör det svårt när naturen har många hinder och backar och en alltför mjuk skida gör det svårt att komma nedför backar.