Lopp och tävlingar i extrema vintersporter i Sverige

Sverige är ett perfekt land att utöva vintersport i. Trots en del milda vintrar, lockar tävlingarna och loppen massor av åskådare och tävlande. Här kommer några exempel på lopp om du är nyfiken.

Nordenskiöldloppet i Jokkmokk

Skidloppet är en extrem variant av Vasaloppet. Det sträcker sig från Purkijaur till Kvikkjokk och tillbaka igen. Loppet anses vara världens längsta skidlopp och är inspirerat från Grönlandsforskaren Adolf Erik Nordenskiölds extrema skidresa i hopp om att finna grönländska skogar. Skidturen som gjordes av två samer, skedde 1883, och vid hemkomst rådde det stor tveksamhet om färden någonsin hade ägt rum. För att bevisa motsatsen, anordnade vetenskapsmannen en bana på 220 km längdskidåkning för militärer och kyrkfolk. Banan skulle åkas i obanad terräng utan sömn, och det skulle finnas kontrollanter och jury på plats för att hela tiden se att allt gick som det skulle. Loppet kördes en gång och lades ned men återupptogs 2015 igen.

Vikingarännet

Gillar man att åka långfärdsskridskor, är Vikingarännet ett alternativ. 80 km på hal is mellan Skarholmen vid Uppsala till Hässelby i Stockholm. För de lite mer ovana eller försiktiga, finns också distanserna 50 km eller 30 km, alternativt ett stafettlopp på 20 km vardera uppdelat på fyra i varje lag. Vikingarännet tar plats i februari varje år om isarna är tillräckligt tjocka.

Sandsjöbacka Trail Maraton

Löpning är kul men klarar du av att springa i kyla och svår terräng? Det är det som det 68 km långa maratonloppet i Halland handlar om. För dem som känner att 68 km är i längsta laget, finns också 43 km och 22 km. Loppet sker i Sandsjöbackas- och Änggårdsbergens naturreservat, vilket gör att du samtidigt får uppleva vacker natur och stora vidder. Den största positiva aspekten är att det delas ut smaskig kladdkaka vid stationerna. Vem vet, vissa kanske springer bara för det!

Axa Fjällmaraton

Ett annat maratonlopp som dessutom sker i fjällmiljö, är Axa Fjällmaraton. Visserligen har det ställts in några gånger på grund av snöbrist, men vanligtvis går det bra att delta. Utanför Åre i Vårådalen kämpar hundratals skidåkare om att komma först efter ca 43 km pust och stön. Så om Vasaloppet eller Lidingöloppet verkar lite trist för dig, så kan du hoppa på den här utmaningen istället. På sommaren är det istället ett vanligt maratonlopp men man kan gott se lite snö då också. Det sker ju i fjällen!

Åre Extreme Challenge

På samma plats, nämligen i Åre, kan du tävla i multisport varje år i tävlingen Åre Extreme Challenge. Det är ett sololopp där deltagarna tävlar i timmar om att utmana varandra i paddling, löpning och cykling. Det hör således till multisporten, som har blivit mycket populär sedan den först började utövas på 80-talet. Till multisporttävlingar hör också advanced race som innebär att man övernattar på plats och tävlar i flera dygn. Är man inte trött efter det så är man förmodligen omänsklig. Det finns flera multisporttävlingar runt om i världen. Bl. a. Coast to Coast på Nya Zeeland eller Nordic Adventure Race i grannlandet Norge. Många av tävlingarna är förlagda på sommaren men det finns också några vintriga tävlingar som t. ex. Vinterknäcket i Umeå.