Vintersporter och utomhussporter

Idag finns många vintersporter som går att utöva i Sverige. Beroende på hur aktiv och utmanande du vill ha det kan du ägna dig åt olika sporter. Däribland curling, backhoppning, hockey, alpint, längdskidor och konståkning. Dessa sporter varierar i hur mycket utrustning och budget som behövs för att kunna utföra dem på elitnivå. Om inte annat, kan det alltid vara en rolig hobby.

För att klassificeras som en vintersport krävs det att sporten utövas antingen på is eller att den utövas på snöunderlag. Idag finns dessutom de olympiska vinterspelen som visar på hur populära vintersporterna faktiskt blivit idag. Bland världens största vintersporter är det hockey som ligger i toppen med bandy efter sig. Båda dessa sporter utövas på is. Vissa sporter kan dock idag räknas som vintersporter trots att de inte utövas på is eller snö. Eftersom de spelas under vinterhalvåret, bland dessa är sådana sporter som utövas i inomhushallar och sportcenter och därigenom kan utövas under vintern, trots att marken är täckt av snö och is.

Att utöva vintersporter som sker utomhus på is eller snö ger personen en chans att inte bara få frisk luft, utan denne bygger också upp ett socialt nätverk, speciellt i de lagbaserade sporterna som hockey eller curling.

Och nog kan man tycka att alla barn i Sverige idag, borde få en chans att pröva på “grunderna” i så kallade vintersporter, som att få en chans att lära sig åka skridskor och att åka skidor. Därefter kan man se om ett intresse för vintersporter på en mer elitistisk nivå väcks till liv. Att tycka om vintersporter ger också en chans till att inte bara få uppleva naturen utan också att röra på sig och inte bli för stillasittande.

I ett land som Sverige uppe i det kalla Norden passar det bra att ha ett intresse för dessa vintersporter; landet är kallt och stora delar av landet har snö och is under en lägre period under vinterhalvåret, mellan oktober och fram till februari, om inte tidigare eller även senare i vissa områden i Sverige.

Vad gör man då när vintern är borta och man trots det vill fortsätta att sporta och då allra helst utomhus då man njuter av den friska luften? Då kan man försöka sig på någon annan utomhussport som kan avnjutas under den mindre kalla perioden i Sverige. Du kan testa på löpning, orientering, fotboll, cykling eller tennis. Att utöva idrott och sport utomhus ger ofta fler fördelar än att göra det inomhus, man får frisk luft och genom solen erhålls även D-vitamin.

Gillar man dock inte att anstränga sig för mycket och ha hög puls kan man alltid testa på att golfa och därigenom få frisk luft och öva på sin motorik, genom att spela golf över stora ytor. Spelar man golf spelar man dessutom en av de äldsta utomhussporterna som finns kvar idag, den har nämligen spår av sig ända från 1400-talet och i Skottland är det en stor och älskad sport. Så man kan alltid åka på semester och samtidigt sporta utomhus. Eller om man verkligen älskar sina vintersporter kan man åka till skidanläggningarna som finns runt om i världen och åka skidor i fjällbackar.