ÅKA SNOWBOARD

Parallell storslalom

Parallell storslalom är en av de två huvudsakliga tävlingarna inom racingstilen inom snowboardkategorin, den andra är Snowboard Cross som faller under Freestyle Snowboarding.

I parallell storslalom tävlar deltagarna antingen mot klockan eller head-to-head nerför en bana komplett med slalomstavar eller grindar.

Slopestyle

Slopestyle snowboardtävlingar involverar idrottares snowboardåkning nerför en bana med en mängd olika hinder inklusive rails, hopp och andra terrängparksfunktioner. Poäng ges av domarna för amplitud, originalitet och kvaliteten på trickets start, utförande och landning.

Halfpipe

På samma U-formade bana som skidåkarna använder för sina Halfpipe-tävlingar, korsar snowboardåkare genom den 22-fots murade halfpipen, ibland känd som Super-pipe, och utför flera trick på båda väggarna. Ungefär som slopestyle bedöms deltagarna på utförandet och svårigheten av tricken de utför.

Snowboard cross

Snowboard Cross är ett tidsbestämt lopp. Ibland känd som boardercross, innebär det ofta att man använder samma motocrossinspirerade bana som Ski Cross-evenemanget. I Snowboard Cross-tävlingar tävlar vanligtvis fyra till sex snowboardåkare nerför en smal bana med välvda svängar, olika typer av hopp, bermar, rullar, droppar, branta och platta partier utformade för att utmana åkarnas förmåga att behålla kontrollen. Den snabbaste deltagaren vinner!

Big Air

Big Air innebär ett stort hopp för snowboardåkare till start, innan de genomför ett tekniskt trick i luften och landar igen på en helt snölandning. Deltagarna bedöms och poängsätts på stil, utförande och svårighetsgrad på tricket de utför.

Big Air-hopp kommer ofta att se både skidåkare och snowboardåkare använda samma bana för sina separata tävlingar. Som sagt, trots att Big Air Snowboarding förekommer inom de olympiska spelen, på grund av dess likheter med Aerials, har Big Air Skiing ännu inte presenterats som ett olympiskt evenemang.

Om du är intresserad av att få lite sändningstid, när du redan kan snowboard till en bra nivå, kan du börja förbereda dig för Big Air, genom att delta i vilken brittisk freestylepark som helst som har ett hopp. Kolla in Freestyle Coaching-möjligheter på din lokala backe. Detsamma gäller för Slopestyle, om du tycker att en kombination av hopp, rullar, rails och boxar låter kul, kan din lokala UK Freestyle Park vara precis din grej. Och om du är på väg till en semesterort i bergen, kolla in deras snowparkanläggningar.

Halfpipe och Snowboard Cross är lite mer utmanande att prova i Storbritannien, eftersom du inte hittar banor i full storlek, men många bergsresorter vänder sig till dem som är intresserade av dessa sporter. Dessutom är det värt att lära sig grunderna på mindre Snowboard Cross-kurser eller Quarter Pipes i Storbritannien innan du provar något utanför din komfortzon på berget. Håll utkik efter Snowboard Cross eller Quarter Pipe-evenemang på din lokala backe i Storbritannien.

NORDISK SKIDÅKNING

Längdskidåkning är ett uthållighetsevenemang. I längdskidåkning använder de tävlande skidstavar och styrka för att driva sig över långa, ofta plana sträckor för den snabbaste tiden eller för att korsa mållinjen först.

Det finns två huvudsakliga varianter av längdskidåkning, och de kallas normalt klassisk längdskidåkning eller gratis längdskidåkning. Förutom att vara klassiska eller gratis eller båda, kan olika terrängtävlingar skilja sig åt på distans, och om de är ett individuellt tidsbestämt lopp eller masstart.

Klassisk längdåkning

I den klassiska längdskidtekniken fästs tån och hälen på foten på skidan och skidorna rör sig fram och tillbaka i ett parallellt mönster.

Gratis längdåkning

Free Cross-County-tekniken är mycket snabbare än Classic. I denna teknik är bara tån säkrad på en kortare skida och åkaren flyttar sina fötter från sida till sida på ett sätt som ser mer ut som att åka skridskor än att åka skidor.

Skidhopp

Skidhoppning är en annan form av nordisk skidåkning där skidåkarna rusar nerför en brant ramp i cirka 90 km i timmen för att hoppa och flyga så långt de kan gå från rampen och genom luften, innan de landar. Domarna utvärderar poäng baserat på flygning, landning och stil.

Skidhoppning dyker upp i tävlingar i variationer av hoppstorlekar, känd som Normal Hill eller Large Hill och det finns även lagevenemang.